פציעות בקרסול
דף הבית » פציעות בקרסול
פציעות בקרסול
פציעות בקרסול הן הפציעות היותר נפוצות בעיקר בקרב ספורטאים. ביטויים כמו "סובבתי את הקרסול, נקעתי את הקרסול" נפוצים יותר ויותר ועלולים להתרחש גם בעת פעילות שגרתית כמו הליכה או ירידה בגרם מדרגות. רבים נוטים לפרש כל פציעה בקרסול כנקע, אולם בפועל מדובר בנקע סביב 70% ממקרי הפציעות בקרסול.
מה קורה לקרסול שלנו במקרה של נקע?
הקרסול הוא למעשה מפרק סינובאלי בגפה התחתונה. מפרק סינובאלי הנו המפרק הנפוץ ביותר בגופנו המקנה לנו תנועה מרבית מכל סוגי המפרקים הקיימים. הקרסול מוקף בשלוש רצועות אשר השילוב של שלושתן מקנה למפרק כה קטן לשמור גם על יציבות וגם מאפשר תנועה ועמידה בעומסים. סיבוב יתר כלפי פנים של הקרסול נמנע בזכות הרצועה הקולטרלית החיצונית אשר בעצמה נחלקת לשלוש רצועות שונות: השוקית הקדמית, השוקית והעקב והשוקית האחורית. צידו הפנימי והחזק יותר של הקרסול נתמך על ידי רצועה רחבה וחזקה יותר המוכרת גם בכינוי "רצועת הדלתא" הנאחזת בעצם העקב, עצם הסירה ועצם הטלוס. בשל חוזקה היחסי של רצועת הדלתא רוב הפגיעות והנקעים בקרסול מתרחשים על ידי סיבוב כלפי חוץ של כף הרגל כלומר הבהונות כלפי פנים והקרסול כלפי חוץ. אם לדבר באחוזים, רק 5-10 אחוזים מפציעות הקרסול כוללות סיבוב כלפי פנימה של הקרסול או פגיעה ברצועת הדלתא.
מה הופך את הקרסול שלנו לכל כך פגיע ומה בעצם קורה במהלך פגיעה בו?
במצב של סיבוב הקרסול כלפי חוץ או פנים, מגיעות הרצועות סביב הקרסול למצב מתיחה מעבר ליכולתן ובשל כך נגרם להן נזק. אנשים שגופם אינו מורגל בפעילות גופנית וסובלים מרקמות שרירים חלשות או ממצב גופני כללי פחות תקין נמצאים ברמת סיכון גבוהה יותר לפציעות מסוג זה. גם מקרים של נקע ישן שלא טופל כראוי עשוי להפוך את הפציעה לכרונית, כזו שתחזור על עצמה ותלווה את הסובלים ממנה לאורך החיים ותפגע באיכות חייהם.
אבחון
על מנת לשלול אפשרות של שבר בקרסול ועל מנת שניתן יהיה להתאים את הטיפול לפגיעה באופן מדויק ביותר מומלץ לבצע שיקוף רנטגן של הקרסול. לנקע בקרסול קיימות שלוש דרגות: דרגה ראשונה- תנועה והליכה עדיין מתאפשרת אך נצפית נפיחות קלה באזור וכאב קל, במקרה זה ככל הנראה מדובר במתיחה של השרירים והרצועות. בדרגה השנייה של הפציעה ניתן לחוש קושי בתפקוד, נפיחות באזור ואף שטף דם המצביע על קרע חלקי או מלא של אחת הרצועות. בדרגה השלישית והחמורה ביותר-שטף דם בולט וחמור המלווה בנפיחות רבה עד כדי אבדן תפקוד מוחלט כולל אי יכולת נשיאת משקל הגוף בעמידה, דבר המרמז על קרע גידי או שרירי.
טיפול בקרסול לאחר הפגיעה.
צרו עמנו קשר ונזמין אתכם בהקדם לפגישת אבחון בה נבדוק פיזית את טווחי תנועה של הקרסול הפגוע. במידה והפגיעה בקרסול הייתה פגיעת טראומה כתוצאה מחבלה ו/או תאונה האבחון יהיה ממוקד בקרסול. במידה והפגיעה בקרסול הינה ישנה נעמיק את האבחון לבדיקה של מפרקי הברך, ירך אגן והיציבה כולה עד לצוואר. נמלא סיפור מקרה והיסטוריה רפואית על מנת לקבל תמונה מצב הכי עדכנית וברורה לתחילת טיפול.
הטיפול מהווה מרכיב קריטי בניסיון להחזיר את הקרסול ובעיקר את הגוף לאיזון ולתפקוד נורמלי ללא כאב ו/או הגבלה. הטיפול מתמקד בשחרור ואיזון המפרק ע"י שבירת ההידבקויות של הרקמות בקרסול שהופכות לקשיחות ולא מתפקדות כמו שצריך לאחר הפגיעה.
הטכניקות בהן נשתמש לטיפול והחזרת התנועה לקרסול הינן : ארטיקולציה מפרקית, טריגר פוינטס, עיסוי מעמיק של הגידים והרצועות במפרק תוך הפעלתו בשיתוף פעולה עם המטופל, קינזיו טייפינג וMET.
פציעה בקרסול לוקחת בממוצע עד 10 טיפולים, אך כל מקרה לגופו. היה והטיפול יהיה סמוך לפגיעה ומדובר בנקע קל הטיפול יהיה באופן יחסי מהיר, במידה והפציעה מורכבת יותר כדוגמת קרע, שבר וכו' משך הטיפולים יהיה ארוך (סביב השלושה חודשים) ועליכם להיות סבלניים לתהליך.