שחיקת סחוס

שחיקת סחוס

מפרק הברך הינו נקודת החיבור בין עצם הירך (או עצם ה-מפור בשפה המקצועית) לעצם השוק (עצם הטיביה) המאפשר תנועה. תפקידו של מפרק הברך כמו כל מפרק אחר בגוף היא לאפשר גמישות בשלד, נסו רגע לצעוד או לבצע פעולות עם הידיים ללא כיפוף המפרקים ואז אני מניחה שניתן יהיה להבין טוב יותר את חשיבותו של המפרק והסחוס והמשמעות של לשמור על שניהם תקינים.

אז מהו בעצם הסחוס?

כל מפרק בגוף האדם מצופה בחלקו הפנימי בסחוס שתפקידו המובהק הינו בלימת זעזועים, הסחוס מונע חיכוך בין עצמות המפרק על ידי נוזל סינובאלי המופרש ממנו באופן קבוע ועל ידי כך מאפשר הסחוס תנועה חלקה של המפרק וסופג את הזעזועים הנוצרים לפעמים בעת פעילות יזומות (ספורט או אפילו הליכה ברחוב) או פתאומיות (פגיעה/פציעה) שבה מעורב המפרק.

שחיקת סחוס

כמה דברים שאולי לא ידעתם על הסחוס שלכם:

לסחוס שלנו, אין תאי חישה לכאב, מה שאומר שאם אנחנו עושים פעילות לא נכונה המזיקה לסחוס אין לנו איך לדעת את זה כיוון שהסחוס כשלעצמו בניגוד לאיברים אחרים אינו יכול לאותת לנו על כך.
הסחוס אינו רקמה מתחדשת כלומר ברגע שמתחיל תהליך של שחיקת סחוס מה שנשחק "הולך לאיבוד"  לנצח ולא ניתן לחדש אותו, אבל כן ניתן להקל על הכאב, ולמנוע את הנזק המתמשך.
ישנם מספר סיבות היכולות להוביל לשחיקה של הסחוסים :

אוסטאוארתריטיס – מחלה ניוונית כרונית שסיבתה אינה יודעה. המחלה מתבטאת בהתנוונות הסחוס במפרק ובעצם הסמוכה, ועשויה להוביל כאב ונוקשות. נזק במפרק מטראומה (חבלה/פציעה), שבר בעצמות הסמוכות למפרק, נמק כתוצאה מהיעדר אספקת דם לאיזור, גידולים, התפתחות לקויה של המפרק ועוד.

חוסר איזון שרירי – יציבה לקויה הנובעת מחוסר תנועתיות ומנחים סטטיים ממושכים, סביבת עבודה לא נכונה ו/או נוחה, חוסר פעילות גופנית, פעילות גופנית המבוצעת בטכניקה לקויה, חוסר גמישות שרירית.

במה מתבטאת שחיקת סחוס:

שחיקת הסחוס מתבטאת על ידי הפיכת הסחוס למחוספס או מחורר ותנועה חלקה אינה מתאפשרת כיוון ששני חלקי המפרק אינם יכולים כעת להתחבר בשל חוסר חיבור/התאמה בניהם שנגרם בין היתר בשל שינוי במבנה הסחוס. כאשר הסחוס נשחק, כמות הנוזל הסינובאלי פוחתת ולכן נוצר מגע ישיר בין העצמות דבר הגורם להגבלה בתנועה וכמובן גם כאב. לגוף האדם שלנו יכולת מרשימה לרפא את עצמו ולכן העצם נבנית מחדש ולעיתים היא תיבנה ותגדל על יתר המידה הנקרא בשפה המקצועית אוסטאופיטיס בצורה כזו שניתן ממש לראות ולמשש, בליטות העצם האלו משבשות את המבנה הטבעי של המפרק וגורמות לבעיה בתפקודו לדלקות וכאבים בו אפילו בשעת מנוחה.

אבחון וטיפול

הטיפול ברמובמנט מהווה מרכיב קריטי בניסיון להחזיר את הברך לתפקוד מיטבי ולמנוע שחיקה נוספת לסחוס, להוריד את הנפיחות ולנטרל את הכאב. הטיפול מתמקד בשחרור ואיזון המפרק ע"י שבירת ההידבקויות של הרקמות מסביב לברך, במפרק הירך והשוק שהופכות לקשיחות ולא מתפקדותכראוי.
אנו משתמשים בעבודה מנואלית, עיסוי המפרק, טריגר פוינטס וקינזיו טייפינג על מנת לשחרר ולאזן את המפרק ולהחזיר אותו לתנועה תקינה וטובה, מידי פעם נוסיף גם גירוי חשמלי.
טיפול בשחיקת סחוס בברך דורש עבודה סיזיפית גם לאחר איזון המפרק ושחרור ההידבקויות ע"י אימון לחיזוק השרירים – בדגש על טכניקה נכונה.
טכניקת העבודה והחיזוק חשובה לא פחות מהטיפול לאיזון ושחרור השרירים.
את החיזוק נבצע בסטודיו המאובזר בציוד חדש הכולל עבודה של משקל גוף, TRX משקולות וגומיות. תכנית החיזוק נקבעת ע"י אותו איש מקצוע המטפל בכם ומלווה אתכם במהלך כל החזרה לפעילות תקינה.
עלינו להדגיש כי איננו מתקנים מכנית את המפרק וסחוס איננו ניתן לשיקום, אלא משנים את הפעלת מערך השרירים ובכך מפחיתים את העומסים את הדלקתיות והכאב באזור.
לאחר שתצרו עמנו קשר נזמין אתכם לפגישת אבחון בה נבדוק פיזית טווחי תנועה של הקרסול, ברך וירך ובמידת הצורך נרחיב עד מעלה לצוואר ושאר המפרקים. נמלא סיפור מקרה והיסטוריה רפואית על מנת לקבל תמונה מצב הכי עדכנית וברורה לתחילת טיפול.

בקשה אחת לנו מכם – היו סבלניים, הברך עברה טראומה והטיפול בה דורש זמן (מינימום 3 חודשים).